Kustovnice čínská – goji

Kustovnice čínská, je rostlina z čeledi lilkovité. Vyskytuje se například v  Číně, Japonsku, či Koreji.  S jejími plody, o kterých se dnes budeme bavit, se můžete setkat i pod názvem goji (godži). Goji připomínají malé šípky. V čínské medicíně jsou považovány za, dá se říci, všelék. Některé zdroje uvádějí, že je goji považováno za nejzdravější ovoce na světě.
OBSAH PROSPĚŠNÝCH LÁTEK

Kustovnice čínská obsahuje velké množství prospěšných látek. Patří mezi ně například betakaroten, vitamín C, B1 a B2, zinek, selen, železo, vápník a podobně.
Mimo jiné obsahuje osmnáct druhů aminokyselin včetně všech esenciálních.

goji

BENEFITY

Popularita konzumace sušených plodů goji stále stoupá i u nás. V Číně se už po mnoho let používá jako omlazující ovoce. Kustovnice přiznivě ovlivňuje činnost jater a ledvin, působí proti stárnutí, pročišťuje organismus, posiluje obranyschopnost a imunitu organismu, má vliv na sníženení krevního tlaku, posiluje zrak a může působit i proti astmatu.

DÁVKOVÁNÍ

Denní dávka goji by u dospělého člověka neměla překročit množství odpovídající dvěma hrstem – cca 30 bobulí. U menších dětí by pak dávka měla být poloviční.

KONZUMACE A POUŽITÍ

Goji mají velmi specifickou hořkosladkou chuť- Konzumují se nejčastěji sušená nebo čerstvá. Zkuste je servírovat v kombinaci s jiným sušeným ovocem či ořechy, nebo je zkuste přidat do ovesné kaše.
Dále se kustovnicí dá například ochutit čaj, a to tak, že se plody nechají patnáct minut v čaji luhovat.
Často se z kustovnice získává také odvar. Do čtvrt litru vody přidejte zhruba deset gramů kustovnice a vařte po dobu pěti až deseti minut. Následně vývar včetně bobulí vypijte.

zdroje:
http://www.kustovnice.cz/
http://www.goji-kustovnice-cinska.cz/
https://www.celostnimedicina.cz/kustovnice-cinska-je-zdrave-ovoce-ktery-…

http://www.databazezdravi.cz/wp-content/uploads/2014/06/Goji-fruits.jpg

http://files.pruvodcezdravi.webnode.cz/200000166-8190d83837/goji-himalyo…

 

Zdroj