Jíst, či nejíst vajíčka..?

Vajíčka jsou bodem sváru bezpočtu odborníků na výživu. Jedna strana obhajuje jejich nesporné benefity, druhá strana vyzdvihuje jejich škodlivost pro lidský organismus. Těžko říci, kde je pravda neboť stále se objevují nové a nové studie. S příchodem Velikonoc jsou vajíčka úplně všude. Není proto na škodu shrnout alespoň základní poznatky o jejich vlivu.

Vajíčka mají pozitivní vliv na pleť. Obsahují hodně vitaminů ze skupiny B, které pomáhají tvořit tukové části buněčných membrán a tudíž jsou nezbytné pro fungování kožních buněk. Díky vitaminu B se vytváří v pleti kolagen a elastin. Ty udržují kůži mladou a pevnou. Další složkou vajec je lutein. Je to velice silný antioxidant, který chrání pleť zevnitř před škodlivými látkami. Vejce také obsahují draslík, vitamin A, bílkoviny… Je hodně málo dalších potravin, které jsou tak rozmanitou zásobárnou prospěšných prvků.

Nemusíte vajíčka však jen jíst. Pleťová maska z bílků je známá pro své čistící a vyhlazující schopnosti. A je to asi nejjednodušší home-made maska na planetě. vezmete jen bílek, natřete si obličej a po zaschnutí opláchnete vlažnou vodou.

Každá mince ale má dvě strany. Vejce obsahují vysoký podíl cholesterolu. Dietologové (i samotní modelové) doporučují nejíst žloutky. Avšak, v těch je právě maximum prospěšného. Rozhodně je lepší dostat do sebe trochu cholesterolu z vajec namísto smažených jídel či cukrů.

Ve vlně „bio“ životního stylu se samozřejmě objevila i „zdravá“ vejce od šťastných slepic z podestýlky. A zcela vážně, jsou lepší. Ve velkých chovech se do slepic dostávají antibiotika a dost jiných chemických látek, aby snášely víc. Proto si raději dejte jen dvě vejce k snídani avšak zdravá, než jich sníst spoustu a zanášet své tělo škodlivinami.

Vajíčka mohou být hůře stravitelná a dle jejich úpravy se také mění pocit sytosti. Míchaná vajíčka nebo jen míchané bílky s čerstvým špenátem a celozrným toastem jsou perfektní na snídani. Dodají energii, ale současně nebudete potřebovat zpátky do postele. Vajíčka uvařená natvrdo, nakrájená na plátky na tmavém chlebu k salátu jsou skvělá jako zdravý a rychlý oběd. Existují tisíce receptů na jejich vaření. Ale kdo z nás má v pracovním dni čas připravovat si vejce Benedikt. Nehledě na to, že do zdravé stravy přímo nespadají.

Zdroj