Kokosovník ořechoplodý – zdroj kokosu a cenného kokosového oleje. Pěstuje se zejména v palmových hájích na pobřeží Filipín. Plodina se sbírá ručně a zpracovává tradičním způsobem, čímž se zajišťuje jeho kvalita. Syrová dužina se jemně nakrájí, pak se suší a lisuje.
Proč bychom ho měli zařadit do jídelníčku?
Takto získaný olej se vyznačuje tuhou konzistencí, která se při teplotě 24 stupňů mění na tekutou. Kokosová dužina je velmi bohatá na hořčík, fosfor a vápník. Ze živin je nejvíce zastoupen tuk. Kokos je vhodný jako prevence proti nemocem srdce, rozpouští ledvinové kameny, pomáhá kontrolovat cukr, zvyšuje imunitu, výrobu energie, pomáhá uvádět do oběhu tělesné tuky.
Má skutečně širokospektrální využití a mnoho benefitů pro zdraví. Většinu lidí však nezajímá to, zda je surovina skutečnou výživou pro náš mozek a svaly, ale zejména to, zda z dané potraviny nepřibere. A toto je největší benefit tohoto oleje.
Z kokosového oleje nepřiberete
Obsahuje totiž MCT tuky, tzv. Medium Chain Triacylglycerols. Jsou to nasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které naše tělo velmi snadno zpracuje na potřebnou energii. Při tom nevzniká žádný toxický efekt, při kterém by se v našem těle něco ukládalo. Myslíme tím samozřejmě kila navíc.
Nasycené mastné kyseliny jsou silně obsaženy například i v mateřském mléce a proto se kokosový olej svým složením přibližuje k výživě, která je nám nejpřirozenější. Tyto kyseliny mají odlišnou délku řetězce oproti nasyceným tukům u vepřového sádla nebo margarínů, které mají naopak dlouhý řetězec.Tyto odlišnosti přispívají k příznivým účinkům kokosového oleje.
Navíc, je to rostlinný olej, proto neobsahuje cholesterol. Jeho konzumací se zvyšuje HDL co je „dobrý“ cholesterol a zároveň snižuje hladina VLDL – toho „špatného“.
Super pro pokožku!
Extra panenské produkty jsou bohatým zdrojem antioxidantů a vitamínů A, C a E, které jsou nejlepším přirozeným zdrojem pro hydratování pokožky. Je vhodný pro každodenní péči o suchou pokožku. V létě pleť regeneruje a hydratuje po opalování, v zimě ji chrání před mrazem. Využívá se také při vypadávání vypadávání vlasů a stejně také na masáže těla. Díky těmto vlastnostem má kokosový olej významné místo i v kosmetickém průmyslu.
Sumář benefitů kokosového oleje:
- lehce stravitelný a okamžitý zdroj energie
- podpora imunitního systému
- působí antibakteriálně a antivirálně
- vyživuje kůži, vlasy a nehty
- podporuje správnou fukci štítné žlázy,
- je tepelně stabilní až do 200 ° C – nepřepaluje se
- je vhodný na teplou i studenou kuchyni
- je velmi chutný a existuje i verze bez aroma
TOP benefity kokosového oleje
1. Rychlý a spolehlivý zdroj poctivé energie
Alfou a omegou naší denní energie je efektivní fungování buněk a tedy jejich schopnost produkce energie, která závisí na výkonnosti mitochondrií. Klademe si tedy otázku. Jak dodat rychlou a efektivní energii těmto tělískům? Zkoumáme, testujeme a zjišťuji … až se dostáváme k MCT tukům (Medium Chain Triglycerides), které jsou nejvíce obsaženy právě v kokosovém oleji. Tyto tuky totiž přímo vyživují naše buňky, navozují rychlejší ústup pocitu hladu ve srovnání s běžnými tuky a poskytují přímý zdroj poctivé ketonové energie pro mozek.
2. Kokosový olej vám nejrychleji pomůže překonat závislost na glukóze
Jedním z nejčastějších problémů současné životosprávy je závislost našeho mozku na glukóze. To v překladu znamená, že pokud si například dáte „zdravé“ vločky s ovocem a medem, tak vás za 2-3 hodiny dostane váš mozek s tím, že mu dojde energie. V tom momentě vaše soustředění klesá a začíná se vnitřní dialog, zda si dáte nějaký snack, nebo vydržíte do oběda.
Kokosový olej nezatěžuje slinivku a je velmi rychle a snadno stravitelný. Když však namísto sacharidů, fruktózy a glukózy dodáme tělu inteligentní MCT tuky z kokosového oleje, začnou se dít úplně jiné procesy. Kokosové MCT tuky mají totiž úžasnou vlastnost rychlé metabolizace, přičemž vůbec nezatěžují slinivku (pankreas). Takto se přímo v játrech přeměňují na ketony a získáte z nich rychlou energii skoro jako ze sacharidů.
Závěr pro vás: získáte rychlou, ale i trvající energii, která podporuje váš tukový metabolismus a nezatíží tělo. Z těchto tuků nikdy nepřiberete (pouze že byste je denně snědli půl kila). Právě z MCT tuků se hubne a mozek zároveň získává mnohem větší příležitost tvořit ketony.
3. Základní tuk pro jakoukoli tepelnou úpravu
Kokosový olej je tepelně velmi stabilní do teploty až 200 st. C – nepřepaluje se, neprská a pokud vám překáží kokosová aroma (které buď milujete, nebo nenávidíte), existují i čisté formy bez vůně. Kokosový olej je výborný zejména na rychlou přípravu jídel ve woku, kde využíváme krátkou úpravu zeleniny.Meze se nekladou ani při zpracování vajíček, či přípravě palačinek. Kokosový olej je skvělým řešením pro milovníky smažených jídel.
4. Jako tělová kosmetika pro všestranné použití
Náhrada běžného tělového mléka, či krémů na obličej. Olej se krásně vstřebává do pokožky a nezanechává mastný film. Pokud máte sušší nebo citlivou pokožku, problémy s popraskanou kůží, atopickým ekzémem, vyrážkami a alergiemi, není na co čekat. Vyzkoušejte to pravé kokosové a dodejte i vaší pokožce čistou přírodní energii. Náhrada toxických opalovacích krémů.
5. Úprava trávení a boj proti bakteriím a kvasinkám
Kokosový olej řeší špatné bakterie a kvasinky. Kvasinková infekce (mykóza) a související poruchy trávení jsou běžným problémem, který si však mnoho lidí vůbec neuvědomuje. Kokosový olej působí přímo antibakteriálně a navíc dodává tělu energii místo glukózy, na níž jsou kvasinkové potvory přímo závislé. Kokosový olej má vysoký obsah přírodních antioxidantů v podobě vitamínů A, C a E. Takto podpoříte optimální funkce metabolismu, díky kterým se vytváří i ochranná bariéra před choroboplodnými bakteriemi.