Vše o batátech

Slyšeli jste už o batátech? Pravděpodobně ano, ačkoliv jejich užití u nás není oproti klasickým bramborům příliš časté. Batáty jsou kořenové hlízy rostliny zvané povijnice batátová, někdy také povijnice jedlá. Pochází ze střední Ameriky z oblasti Yucatan, a ačkoliv nejsou botanicky příbuzné bramborům, jsou známé jako sladké brambory. Do Evropy dorazily asi sto let před klasickými bramborami. Jejich chuť je jemná a nasládlá, podobá se dýni. Sedmdesát procent batátů tvoří voda.
OBSAŽENÉ PROSPĚŠNÉ LÁTKY

BETAKAROTEN

Batáty je vhodné zmínit už pro svůj obsah betakarotenu. Betakaroten je antioxidant který má mnoho benefitů. Hlavním benefitem je podíl na zvýšení celkové obranyschopnosti organismu. Kvůli kompletnímu využití obsahu betakarotenu se doporučuje konzumovat batáty se slupkou.

KYSELINA CHLOROGENOVÁ

Další důležitou obsahovou složkou je kyselina chlorogenová. O kyselině chlorogenové se v poslední době často mluvilo v souvislosti se zelenou kávou, kdy se vyzdvihovala právě její schopnost pomoci při spalování tuků. Kromě toho může tako kyselina také pomoci mírně snížit vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu.

VITAMÍN B

V batátech se nachází značné množství vitamínu B. Vitamín B má na naše tělo řadu pozitivních účinků. Mírní nespavost, má celkově dobrý vliv na psychiku, pomáhá v prevenci proti srdečním onemocněním, Kromě batátů jsou vhodnými zdroji vitamínu B také ovesné vločky, ořechy, ryby, zelí a listová zelenina.

VITAMÍN C

Hojně obsažený vitamín C pomáhá podpořit imunitní systém.

VLÁKNINA

Ve stogramovém množství batátu tvoří z dvaceti gramů obsažených sacharidů tři gramy vláknina. Vhodné je konzumovat batáty včetně slupky, čímž se hodnota vlákniny zvyšuje.

DRASLÍK

Draslík působí příznivě na činnost srdce. Snižuje krevní tlak a také riziko vzniku srdečních chorob či mrtvice. Obsah draslíku činí 397 miligramů na batát.

PŘÍPRAVA

Batáty se připravují vařením, pečením, či grilováním. V gastronomii se setkáváme se dvěma druhy batátů. Červenými, které jsou ideální na vaření, a žluté, které jsou vhodné při smažení či k použití od těsta.

TIPY

Pokud máte rádi grilované plněné brambory, zkuste změnu a místo brambor si ugrilujte batáty. Jinak se batáty často připravují s kuřecími plátky, jako příloha k jakémukoliv masu, ale dají se použít také při přípravě květákové polévky. Díky své nasládle chuti se hodí i k přípravě sladkých či pikantních jídel. Oblíbené jsou v asijské kuchyni. Dají se z nich připravit také neobyčejné „sladké“ hranolky.

Zdroj

Napsat komentář